Vaccinarea si deparazitarea cainilor

Programul de vaccinare si deparazitare este cel mai important lucru in ceea ce priveste profilaxia starilor morbide la animalele de companie.
Iubitorii de animale care doresc sa-si achizitioneze un catel trebuie sa stie ca el are nevoie de cel putin o deparazitare externa, una interna si neaparat de un vaccin. Toate acestea sunt trecute intr-un carnet de sanatate, parafate si semnate de un medic veterinar.
Vaccinarile incep in jurul varstei de 5-6 saptamani, inainte de aceasta varsta organismul nefiind capabil sa produca un raspuns imun adecvat si este protejat de catre anticorpii preluati de la mama prin colostrul ingerat. Tot la aceasta varsta se incepe si cu deparazitarea interna, aceasta manopera fiind necesara deoarece parazitii pot fi transmisi de la mama la fat chiar din perioada fetala, ulterior prin laptele matern si prin ouale eliminate o data cu fecalele. Rapelul la deparazitare se face la 10-14 zile, acest interval fiind considerat suficient pentru ca formele larvare sa incheie ciclul evolutiv.
Prima deparazitare incepe la varsta de 5 saptamani, iar prima vaccinare incepe la 6 saptamani, numai la organismele clinic sanatoase (in caz contrar tulpina vaccinala inoculata poate produce boala pe fondul imunosupresiei) cu un vaccin impotriva parvovirozei canine, boala frecvent intalnita la aceasta varsta. Aceasta boala se manifesta prin varsaturi, diaree apoasa sangvinolenta, urat mirositoare, fecalele fiind eliminate cu o frecventa crescuta – chiar si de 20 ori/zi si duce la deshidratarea organismului, urmata ulterior de moartea animalului. La 7 saptamani se realizeaza a doua deparazitare.
Urmatorul vaccin se efectueaza la un interval de 2-3 saptamani (la 8 saptamani), fiind un vaccin tetravalent pentru parvoviroza, boala Carre (denumita popular jigodie), hepatita infectioasă Rubarth si leptospiroza.
Boala Carre este o boala infectioasa ce afecteaza in special cainii in varsta de 6-8 luni. Se caracterizeaza prin febra conjunctivita purulenta, bronhopneumonie, diaree hemoragica, iar in ultima faza o manifestare nervoasa urmata ulterior de moarte.
Hepatita Rubarth se manifesta prin diaree, tremuraturi, febra, varsaturi, sete exagerata, o stare de excitatie, latrat, cainele alerga si se loveste de obiectele din jur, pot aparea si crize epiteliforme, pareze.
Leptospiroza se manifesta prin hemoragii la nivelul mucoaselor, sete exagerata, voma.
Dupa acest vaccin tetravalent, optional se poate apela la un vaccin monovalent impotriva Coronavirozei la varsta de 10 saptamani, urmat de o deparazitare la 11 saptamani. La 12 saptamani cainele este vaccinat cu un vaccin hexavalent, care contine rapelul pentru Parvoviroza, Maladia Carre, Hepatita infectioasa si Parainfluenta, iar la 16 saptamani este vaccinat cu un vaccin impotriva Rabiei si Leptospirozei.
Pe parcursul perioadei de deparazitare/ vaccinare nu este indicat contactul cainelui cu exteriorul. Animalul poate lua contact cu mediul exterior la 10-14 zile de la ultimul vaccin. Dupa aceasta schema de vaccinare se continua cu un vaccin polivalent anual impotriva bolilor descrise mai sus, vaccin impotriva rabiei precedate evident de deparazitarile interne.
Vaccinarea canilor asigura o viata mai sanatoasa pentru cainele dvs. si este bine sa fie facuta numai de catre medicul veterinar, care va alege schema de vaccinare care se potriveste cel mai bine pentru el.

Sursa: http://pitbullclub.ro/thread-122.html